onsdag 9 december 2009

Svar till Anna Skaldeman


Borta på Drugnews har Anna Skaldeman fått en krönika publicerad. Grattis!
I ett försök att minimera skadorna av denna publika uppvisning i okunskap så ska jag här ta upp några av hennes påståenden.
Många rapporter har visat att cannabisbruk i tonåren ökar risken för att predisponerad schizofreni ska utvecklas senare i livet.
Problemet här är att det inte går att presentera en tillförlitlig siffra på hur stor eller liten risken egentligen är. De flesta studier som gjorts i ämnet har varit heterogena, alltså att deltagarna i studierna även har använt andra droger än cannabis.
Därför har man i de studier inte kunnat fastställa ett uteslutande orsakssamband mellan cannabis och schizofreni.
Mer läsning på ämnet: Cannabis as a risk factor for psychosis: systematic review.

”Åh, du tror på allting. Det är faktiskt farligare att dricka alkohol än att röka hasch.” Jaha, är det? tänker jag. Hur har jag kunnat missa det? Jag och ett gäng forskare, läkare och lagstiftare. För det råkar faktiskt finnas en lag som gör det olagligt att missbruka narkotika.

Ta det lugnt, det är bara du som har missat det Anna. Men det gör inget, skål!
Forskarna och läkarna vet redan att cannabis är mindre skadligt.
Dessutom har cannabis visat sig ha skadereducerande effekter på hjärnan vid hög alkoholkonsumtion bland tonåringar.
(Nej, cannabis gör inte alkohol ofarligt, det är fortfarande livsfarligt. Mer om det nedan.)

Lagstiftarna? Tja, vi kan väl kika på hur det började.

Visserligen tar tobak och alkohol varje år fler liv än cannabis, men det är också fler personer som använder tobak och alkohol.

I Sverige dör 150-200 personer varje år till följd av akut alkoholförgiftning. Siffran för dödsfall orsakade av alkohol ökar drastiskt om man räknar med följdsjukdomar som exempelvis cancer. För att inte tala om alkoholrelaterat våld, trafikolyckor, drunkningsolyckor osv.
Även om fler personer använder tobak och alkohol så har ingen någonsin dött av en överdos cannabis. Det går helt enkelt inte.
Är inte 0 (noll) en ganska talande siffra i detta fallet?

Cannabis ökar dock risken för några att testa tyngre droger, vilket gör att följdverkningar på sikt kan bli större för individen.

Cannabis i sig ökar inte risken för att du ska göra någonting värre än att tömma kylen eller somna ifrån TV:n.
Cannabisförbudet däremot, ökar risken för att brukare ska komma i kontakt med andra droger, då ansvaret för cannabisförsäljningen ligger på gatulangarna.
Lägg av med den där inkörsporthistorien en gång för alla, snälla!
Den är pinsamt förljugen och saknar substans.


Ta till vara den valfrihet och de medel tidigare generationer kämpat sig till och använd dem till att förändra det du tycker brister. Vet du inte vad du ska plugga eller har du inget att göra? Bli studievägledare eller öppna en fritidsgård. Men vad du än gör, så gör du det bäst om du inte är dimmig i huvudet.


Tackar ödmjukast för denna moralkaka, jag ser fram emot din kommande krönika om varför människor som inte signalerar i rondeller är mindre värda.

Till er andra vill jag säga att den valfrihet och de medel som tidigare generationer har kämpat sig till, inte är att ta för givna. Vilken valfrihet har den som vill berusa sig?

3 kommentarer:

Knajht sa...

"Men vad du än gör, så gör du det bäst om du inte är dimmig i huvudet."

Ja, så länge det inte handlar om att skapa musik, film eller något annat kreativt.

Rolle sa...

Det var en bra att du ser dom som inte vet något om cannabis.Du som tror ska gå till kyrkan inte skriva om sont dom inte har något att veta om Anna Skalman.

Anonym sa...

Ibland undrar jag om dom säger så kokade saker för att få oss o bli stumma av irritation?.. Men de e skönt o höra hur dumt allt låter som kommer från dessa politiker.

Bra blogg!

Skicka en kommentar

Prenumerera via RSS (FeedBurner)
MediaCreeper Creeper